• slide
  • slide
  • slide
  • slide
  • slide
  • slide

Śledzie w kuchni regionalnej

W Pracowni Kuchni Regionalnej trwają prace nad wskrzeszeniem tradycji spożywania świeżych jednorocznych śledzi, których miliony wiosenną poławiane są na Zalewie Wiślanym. Dawniej śledzie wpływały na tarło też na Szkarpawę czy Tugę. Kanał Śledziowy na Żuławach Gdańskich zapewne nosi nazwę od bogactwa śledzi . Dzisiaj te małe niedoceniane przez nas śledzie w Polsce przerabiane są przemysłowo na potrawy puszkowane. Tymczasem Holendrzy odpowiednio przyrządzając tę niewielką rybę uczynili ze śledzia swoją dumę kulinarną. Sposób w jaki przyrządza się surowego śledzia musiał być znany na Żuławach od dawna za sprawą niderlandzkich osadników i ożywionej wymiany handlowej miast hanzeatyckich. Podczas Europejskiej Nocy Muzeów 26 maja 2012 roku przygotujemy dla odwiedzających ucztę śledziową, tym samym mając nadzieję na przywrócenie dawnej potrawy do kulinarnego menu Żuław. Zobacz film>> artykuł o holenderskiej tradycji spożywania śledzi >> dodano 31.03.2012

                                                                                                                 

 

Aktualności

Zajęcia ceramiczne

 

zobacz

 

 

Informacja o żuławskich wydarzeniach w jednym miejscu



zobacz

 

Gra Muzealna



zobacz

 

 

Sklepik

Na polderach i w podcieniach - krajobraz i architektura Żuław



zobacz

Galeria

zobacz

Newsletter

Mapka

 

Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego